Fenomenul Halep a adus spectatorii, nu și profitul la BRD Bucharest Open

Fenomenul Halep a adus spectatorii, nu și profitul la BRD Bucharest Open
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Simona Halep (locul 3 WTA) a câștigat duminică al doilea titlu al sezonului și al optulea al carierei, impunându-se în fața Robertei Vinci (Italia, 24 WTA), în finală la București (6-1, 6-3). Simona și-a îmbogățit vitrina de trofee, dar și conturile, ajungând la 5.292.922 de dolari. Cealaltă reprezentantă a României care a obținut un cec important la BRD Bucharest Open a fost Monica Niculescu, recompensată cu un cec de 11.300 de dolari, grație prezenței în semifinale (înfrângere 2-6, 6-4, 1-6 în fața Simonei Halep).

Organizatorii BRD Bucharest Open, în frunte cu Dumitru Hărădău și George Cosac, în egală măsură cu jucătoarele, au subliniat prezența numeroasă, peste așteptări, a spectatorilor la Arenele BNR, de-a lungul celor nouă zile de concurs. Primul turneu WTA organizat la București a făcut-o pe Simona Halep să exclame, la finalul fiecărei partide, că este fericită pentru sprijinul primit din partea fanilor, finalista de la Roland Garros mulțumind tuturor celor „care au venit într-un număr atât de mare să mă vadă, să mă susțină și să mă aplaude”.

Se așteaptă profit după șapte ani

„Turneul a depășit cu mult așteptările noastre. E prima ediție și nu cred că se poate realiza mai mult decât s-a realizat deja aici. Când ai o jucătoare ca Simona Halep, care se află pe locul trei în lume și vine și joacă la București, lucrurile se simplifică foarte mult”, a afirmat Dumitru Hărădău, directorul turneului.

Cu toate acestea, „nu se poate vorbi de profit, mai ales în condițiile în care și la turneul de băieți este greu să obții profit”, spune fostul șef al BRD Năstase-Țiriac Trophy. Chen Shu, supervizorul circuitului feminin de tenis, prezent la București pentru a urmări desfășurarea turneului și a redacta în final raportul de evaluare, a explicat că așa se întâmplă în cazul tuturor turneelor noi din circuit. „Un turneu de tenis este ca și un jucător. Nu poți avea o Simona Halep într-un an de zile. În mod normal, un turneu ajunge să aibă profit după șapte ani, poate chiar mai mult”, afirmă Chen Shu.
„Ministerul are o contribuție importantă, dar suma celorlalți sponsori depășește cu mult ceea ce a dat ministerul pentru cheltuieli. Cu siguranță va fi un turneu pozitiv. Cei de la WTA sunt mult mai exigenți. Fetele au nevoie de condiții mai bune, de mai multă asistență, mai multă supraveghere, sunt mai multe cerințe”, a sintetizat George Cosac, președintele FRT. „Nu ne-am propus să facem profit din bilete și din loje. Am încercat să le oferim posibilitatea iubitorilor tenisului să o vadă pe Halep. Ea a creat un fenomen social aici. Avem loje care, în mod normal, costă foarte mult să le închiriezi. Nu am vândut nicio lojă, spre deosebire de turneul ATP”, a adăugat Dumitru Hărădău.

Pentru primele zile ale turneului, de luni până vineri, spectatorii au plătit câte 15 lei pe zi, elevii, studenții și pensionarii având acces gratuit. Doar sâmbătă și duminică spectatorii au scos din buzunare câte 40 de lei pentru a urmări semifinalele și finalele de la simplu și dublu, cu patru jucătoare tricolore implicate în lupta din careul de ași: Simona Halep, Monica Niculescu – la simplu – și Alexandra Cadanțu și Elena Bogdan – la dublu.

Prezență „obligatorie” pentru furnizorii de echipament sportiv

Principalii furnizori de echipament nu au ratat nici ei evenimentul de la Arenele BNR. „Trebuie să fii aici, pentru că dacă nu vii la primul turneu WTA… atunci nu ești nicăieri”, este convins reprezentantul Gama, Horia Beldean.

Patru mari producători de echipament sportiv destinat tenisului au fost prezenți în complexul din Parcul cu Platani în perioada 5-13 iulie: Babolat, Gama, Head și Wilson. „Estimez că piața de tenis din România este de 10 milioane de euro, însă fizic, circulă doar două milioane”, a declarat pentru ProSport Horia Beldean, de la standul Gama, de pe aleea ce desparte terenurile secundare de antrenament de centrul complexului sportiv.
Piața echipamentelor pentru tenis este împărțită de furnizorii oficiali ai diferitelor firme și de magazinele online, aflate în creștere, ca și în cazul altor domenii. „Problema este că firmele-mamă nu țin cont și nu fac nicio diferență între noi și magazinele online, care nu au niciun cost adițional: nu plătesc chirie, depozit, transport, salarii – cum plătim noi. În plus, nu trebuie să vândă un singur brand. Online poți vinde cea mai bună rachetă de la Wilson, cel mai frumos tricou de la Head și alte produse, pe alese. Toți primim produsele la același preț”, explică evoluția domeniului Beldean.

Fenomenul Halep a adus spectatori nepasionați de tenis

Publicul a venit la Arenele BNR în primul rând pentru Simona Halep, însă mulți au uitat să treacă sau să cumpere produse pentru tenis, pentru a urma sfatul campioanei și a se apuca serios de sportul alb. „Chiar dacă au venit mulți oameni la meciuri, ei au venit la un singur meci pe zi… meciurile aceleiași jucătoare”, a afirmat reprezentantul Babolat, aprobat de colegi.

„Cred că la acest turneu a venit un alt tip de spectatori, față de turneul masculin. Sunt foarte puțini cei care vin pentru tenis, care cunosc fenomenul și care sunt interesați de echipament. Lumea a venit să o vadă pe Halep, cu maximum o oră înainte de meci, a alergat puțin după ea pe aici și a mâncat o înghețată la trei lei. Din păcate, nu a existat un al doilea punct de atracție”, a analizat cu regret Horia Beldean, responsabil al firmei Gama. Adina Iliescu, din partea Head, a admis că „a fost un dezavantaj pentru noi faptul că lumea a ajuns târziu la terenuri”.

Bilanțul este la limită pentru trei dintre participanți

Standurile firmelor de echipament sportiv au inclus rachete, mingi, accesorii pentru rachete (racordaje, overgripuri, antivibratoare), produse de îmbrăcăminte și accesorii (pantofi sport, tricouri, maiouri, bandane, manșete sport, șepci, ochelari de soare) și suveniruri (mingi pentru autografe de dimensiuni standard sau mari, banere, brelocuri).

„Am suplimentat marfa pe majoritatea segmentelor, nu am făcut încă inventarul, însă sper să ieșim pe plus”, a spus pentru ProSport reprezentanta Head. Fiecare  firmă a adus, în general, între 150 și 200 de mingi de dimensiuni mari pentru autografe, spectatorii fiind nevoiți să scoată din buzunar 35 de lei pentru o minge de dimensiune medie sau 50 de lei pentru o minge mare, oferta turneului fiind 45 de lei pentru minge plus marker. La câteva sute de metri distanță, la magazinul de echipament sportiv de vizavi de intrarea Arenelor BNR, mingi similare, dar cu inscripția „Cupa Davis”, se găseau la 35 de lei. „Mingile au mers normal, la nivelul la care au mers la toate turneele”, a apreciat reprezentantul Gama, care însă nu este convins că la bilanțul final va rezulta profit, având în vedere și faptul că firma a oferit echipamentul copiilor de mingi.

Într-o situație similară se află și Babolat. „Nu ieșim pe plus. Noi am fost provideri de echipament pentru arbitri… 70 de arbitri. S-au vândut în principal produsele cu discount, orice este la reducere. Cu cât este discountul mai mare, cu atât se vinde mai bine”.  

Reprezentantul Wilson, firma care îi furnizează rachetele de joc Simonei Halep, este singurul care afirmă clar că la finalul BRD Bucharest Open termină pe plus. „De fiecare dată este nebunie aici, la Arenele BNR. Și la turneul de băieți, și acum. Poate nu chiar la același nivel ca în această primăvară, pentru că atunci, combinația de Fed Cup cu turneul masculin a fost o rețetă extrem de avantajoasă pentru noi. Noi ieșim pe plus”.
Modelul de rachetă utilizat de Halep a fost expus în centru, pentru a fi cât mai vizibil. „Toată lumea întreabă de racheta lui Federer și a Simonei Halep. Întâi de Halep și apoi de Federer. Am fost asaltați, dar surprinși nu”, explică cei de la standul Wilson.

Sesiunile de autografe – magneți pentru public

Un ingredient nelipsit al turneelor de tenis este reprezentat de sesiunile de autografe. Simona Halep, Alexandra Cadanțu, Monica Niculescu – la standul Wilson, Roberta Vinci la standul Head – au atras lumea în zona standurilor ticsite cu rachete. Eleva lui Wim Fissette a epuizat în câteva minute toate cele 350 de postere pregătite pentru fani, organizatorii fiind nevoiți să impună regula autografului doar pe afișul cu poza jucătoarei din timpul turneului de la Roland Garros pregătit de reprezentanții Wilson, fără fotografii, pentru a gestiona coada care acaparase întreaga alee.


Articol publicat de Cezara PARASCHIV și Alexandru TĂ‚CINĂ‚

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen